onsdag, juli 09, 2014

För rörigt för en titel

Har du någonsin funderat på hur du skulle förklara orden mord eller mordförsök för ett litet barn? Jag funderar mycket på hur jag ska förklara olika saker för mina barn, men just dessa ord hade jag inte tänkt på. Vi har pratat om död, kärlek, krig, hur barn blir till och även försökt prata om rasism (det gick inte, min femåring tyckte det var helt obegripligt vad jag än sa). Men vi har inte pratat om mord eller mordförsök eller att man kan sitta i fängelse för annat än stöld. Det har heller inte varit så relevant.

Nu är det, helt plötsligt och ändå inte helt oväntat, relevant. I många år har jag när jag läst notiser om att någon häktats för misshandel, i samband med slagsmål mellan fotbollshuliganer eller, allra värst, när en vän för något år sedan knivhöggs en sen kväll söder om Stockholm alltid tänkt tanken: ”Var är min bror?”. Samma tanke har tänkts när en ung man hittats död, både efter vad som förefaller vara ett självmord och efter vad som förefaller vara mord. Jag har stått på demonstrationer mot rasism och våld och varit rädd att han ska vara där (och skämts och undrat över med vilken rätt jag är där som trots allt umgås med honom, och älskar honom). Jag är faktiskt ganska lättad, och skäms samtigt ohyggligt mycket för den lättnaden, över att jag inte behöver tänka den tanken på ett par år.

Tidigare i vår högg min bror en kvinna i armen, i halsen och i ryggen så illa att hon fick en blödning i pleura. Sedan lämnade han henne kvar. Innan det här hände hade min bror gjort Hitlerhälsningar på krogen och kvinnan sagt ifrån, de hade börjat bråka och kvinnan hade fortsatt stå upp för antirasism, precis som jag själv och förhoppningsvis alla mina vänner skulle ha gjort. Sen högg han henne och lämnade henne kvar. Dagen efter skickade jag ett sms till honom och frågade om han kunde vara barnvakt till min flickor.

Min lillebror.

Hur många gånger har inte den pojken legat hoprullad vid mina fötter för att han haft mardrömmar?Hur många gånger har han inte svingat mina ungar i luften så att de tjutit av skratt? Han har varit barnvakt många gånger. Jag har vetat hela tiden att han kan vara våldsam och att vare sig droger eller alkohol är ett avslutat kapitel i hans liv, men också att han aldrig skulle komma över min tröskel påverkad. Jag har trott mig veta att de enda han skulle kunna göra illa är andra män som slåss eller sådana han av outgrundlig anledning uppfattar som tillåtna enligt regeln ”har de gett sig in i leken...”. Varför nu poliser eller väktare per definition skulle ha gjort det. Män, men inte kvinnor och aldrig barn. Men jag har alltså lämnat mina barn till en man som med en kniv han hade i fickan huggit en kvinna så illa att hon skulle ha dött utan snabb vård, för att hon inte var rasist. Vem kan lita på omdömet hos någon som lämnar sina barn till en sådan person? Jag gör det inte längre.

En del av mitt politiska engagemang har alltid syftat till att få honom att förstå alla möjligheter som finns att påverka sitt eget liv, att våld aldrig behövs och att man, nästan, alltid kan välja själv. Jag har misslyckats så fatalt. I Almedalen i år såg jag många personer som företrädde Unga KRIS. Jag vågade aldrig gå fram och prata med dem, fast jag hade velat säga till dem att jag var otroligt glad att se dem där, så många och så synliga (de var överallt). Jag vågade inte för jag skulle inte ha kunnat hålla mig från att gråta, och jag var ändå där som politiker, med en alltför uppblåst självbild för att våga gråta offentligt. Jag hoppas de är där fler år, kanske kan de lyckas med det som familjen inte lyckas med.


Det här är den allra svåraste text jag någonsin skrivit, det är ingen debattartikel eller försök att övertyga någon om någonting. Bara en förklaring till alla ämnesbyten och nödlögner jag dragit under våren. Bara ett försök att slippa skämmas, och mer än så här vill jag helst inte prata om det. Inte just nu.

1 kommentar:

Andreas sa...

Tufft av dig att berätta om.
Jag vet du inte vill berätta mer, men min erfarenhet är att det är först och främst drogerna som är problemet. Dricker någon mycket eller använder andra droger, värre, använder flera på en gång, så blir det med empati, medkänsla, "bedövat". Lögner, att såra, är inte längre svårt, man får inget dåligt samvete av det.
Jag säger inte att en flaska gör en galen, men många över tid... Inte bra. Där ligger det största problemet, tror jag.
Du behöver inte säga något om det. Som sagt, jag tycker det är tufft av dig att dela dina svaga sidor med omvärlden. :)