måndag, januari 31, 2011

Verklighetsbilder

Läste en debattartikel om att lagstifta om 50/50-kvotering av föräldraförsäkringen imorse. Eftersom ett införande av en sådan lag ger mig rysningar är jag givetvis på dåligt humör. Fortfarande, fast det är väldigt många timmar och många roliga händelser sedan.

Det är klart att jag också tror att en kvotering vore bra i en del par, eller mer specifikt i de familjer där båda föräldrarna har en intjänad sjukpenninggrundande inkomst (SGI) och ett jobb att gå tillbaka till efter föräldraledigheten. Och såklart, att löneskillnaden mellan föräldrarna inte är alltför stor. Kort sagt i familjer som redan har en någorlunda god och någorlunda jämn ekonomisk situation.

Jag påstår mig inte veta den exakta arbetslöshetssiffran eller ha den ultimata lösningen på hur denna ska beräknas, men jag tror mig veta att alla föräldrar/par inte uppfyller kraven ovan. Man måste ha jobbat i ca åtta månader utan glapp innan barnet föds för att få full ersättning från försäkringskassan. Minsta lilla glapp och du riskerar att få lägstaersättningen (180kr/dag tror jag).

Trots detta får ju faktiskt även folk med timanställningar, korta vikariat eller, gud förbjude, studenter barn. Ibland med någon som har ett fast heltidsjobb. Sist jag kollade var dessutom kvinnor överrepresenterade på de osäkra anställningarna.

Ponera att någon som jobbar timmar som personlig assistent (förälder 1)får barn med någon som har ett fast heltidsjobb(förälder 2). Förälder 1 börjar som föräldraledig och får lägstaersättningen. Om förälder 2 har en genomsnittslig lön så är den totala hushållsinkomsten runt 30 000/mån före skatt. När 1:ans dagar är slut är hon (för det tror jag dessvärre att det är) utan jobb och utan intjänad a-kassa. Men någon måste vara hemma för barnet är bara sex månader gammalt, och på något sätt måste familjen ha en stabil inkomst.

Säkert finns det några som kommer byta vem som är hemma ungefär här men den stora risken är att förälder 1 får vara hemma utan vare sig erkännande eller ersättning, och blir beroende av den andra förälderns inkomst. Det kommer inte hjälpa hennes ställning på arbetsmarknaden. Föräldraledighet med ersättning från försäkringskassan räknas som heltisarbete om man t ex söker in på en utbildning där arbetslivserfarenhet krävs. Att bara vara hemma räknas som 0 arbetade timmar i veckan.

Det skulle man kanske kunna tro, men det här är tyvärr inget extremfall. Tvärtom. Föräldrapar där bägge är högutbildade med fasta jobb är ovanligare.

Fortsättning följer...